חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

בתי כנסת בפראג

העיר פראג, המהווה מוקד משיכה תיירותי עבור ישראלים רבים, כמו גם תיירים מכל העולם, מציגה מספר בתי כנסת מרשימים. אבל הסיפורים מאחוריהם מעניינים לעיתים לא פחות. ננסה לסקור את היסטוריית בתי הכנסת בעיר ומצבם כיום.

ההתיישבות היהודית בעיר פראג

עצם העובדה שאנחנו יכולים עדיין לפגוש בתי כנסת בעיר פראג איננה מובנת מאליה. עוד בשלהי המאה העשירית החלה ההתיישבות היהודית בפראג, אבל חיי הקהילה בעיר היו מאוד לא פשוטים, בלשון המעטה. כבר בשנים הראשונות, טרם הספיקו להתבסס בקהילה, סבלו היהודים מרדיפות ובעת מסע הצלב הראשון בין השנים 1096-1098 נפגעה הקהילה היהודית קשות, וכך גם מוסדותיה. בתי התפילה שהוקמו הוחרבו לאחר זמן קצר וכך גם לחיי הקהילה לא היה יותר מדי סיכוי. המצב המשיך כך ואפילו הורע. ב1215 התקיימה ועדת לטרנו, בה נקבע שהיהודים הם האחראים לרצח של ישו ועל כן חובה לשלול את זכויותיהם ולרכז אותם בגטו, וכך אכן היה. יהודים מכל רחבי פראג כונסו לגטו שבהמשך נקרא "הרובע היהודי יוזפוב", שם התקשו לנהל חיי קהילה וסבלו מחיים בתנאים מחפירים.

הקהילה היהודית בפראג קמה לחיים

כמעט 600 שנה לאחר מכן חל סוף סוף השיפור במצב הקהילה היהודית בפראג. הקיסר יוזף השני הוציא "מכתב סובלנות", בו קבע כי היהודים זכאים לצאת מהגטו, לרכוש השכלה ולמעשה להשתלב במשק הצ'כי. עד אז נאסר על היהודים לעסוק ברוב המקצועות. היהודים כמובן לא פספסו את ההזדמנות. לא עבר הרבה זמן עד שנפתחו בתי כנסת ומדרש באיזורים שונים בעיר. אט אט התרוקן הגטו היהודי מאנשים, עד שהתפרק לחלוטין בתכנית הבראה שביצעה הממשלה המקומית. השאריות של הגטו הזה, אשר מלא היום בניינים חדשים מהווה את מה שאנחנו מכירים היום כרובע היהודי בפראג.

הקהילה היהודית בפראג כיום

לעומת המצב בעבר, ואולי בגללו, כיום מתפקדות הקהילות היהודיות בפראג באופן סדיר ופעיל. הקהילות האלה מסייעות ליהודים החיים בעיר כמו כן לתיירים היהודים המבקרים בעיר. הן אחראיות גם על תפעולו של המוזיאון היהודי בפראג, על מניין בבתי הכנסת השונים ואף מתחזקת מסעדה בשרית כשרה. 

בנוסף, כמו בערים רבות בעולם, קיימת בפראג קהילת בית חב"ד הפונה בעיקר
לאוכלוסיה הישראלית בעיר ולתיירים יהודים מזדמנים.

רשימת בתי כנסת בפראג

אז כמובן שחלק גדול מבתי הכנסת שהיו בעיר בעבר, משמשים כיום כאתרי תיירות או מוזיאונים. עם זאת, בהחלט ניתן למצוא עדיין בתי כנסת פעילים בעיר. חלקם בני מאות שנים, בעוד אחרים הוקמו או חודשו בשנים האחרונות, הכל תולדה של ההיסטוריה המורכבת של היהודים בעיר. בין אם אתם תיירים לביקור קצר, או חיים בעיר, תוכלו למצוא היכן להתפלל. בתי הכנסת בעיר מזמינים ופתוחים לקהל הרחב, בשונה מהמצב בחלק מהקהילות היהודיות האחרות באירופה.

בית הכנסת "אלטנוישול"

כשמו כן הוא. בית הכנסת המרשים הזה הוא ישן-חדש. זהו למעשה בית הכנסת הגותי הוותיק ביותר בכל העולם כולו. לא פלא שאנשים מכל העולם נוהרים בכדי לראות את בית הכנסת הזה, שכן מדובר במבנה שבנייתו החלה עוד בשנת 1270, ואשר עומד על תילו עד עצם היום הזה. על פי האגדה, זהו בית הכנסת בו החזיק המהר"ל מפראג את הגולם בעליית הגג. 

המקום משמש כיום כמובן כמוזיאון במהלך השבוע, אך במקביל מתקיימות בו תפילות מנחה ומעריב. בסופי השבוע ובחגים מתמלא המקום מתפללים. על פי רוב מדובר בקהל מתפללים יהודי מקומי, אך ישראלים או תיירים מכל העולם פוקדים גם הם את המקום תכופות, ומתקבלים בו בברכה. לכל מי שמבקר בעיר, מומלץ ביותר לבקר במקום. האווירה בבית הכנסת הזה מיוחדת ביותר. 

כתובת: Červená 250/2

בית הכנסת הגבוה ( Vysoká synagoga)

זהו בית כנסת פעיל שהוקם כבר בשנת 1577 לטובת שימוש עובדי הקהילה היהודית, ומשמש כבית כנסת פעיל עד עצם היום הזה. בימי חול משמש בית הכנסת את הקהילה היהודית בעיר לתפילות מנחה ושחרית. 

כתובת: מייזלובה 18 (הכניסה דרך בית הקהילה היהודית)

בית כנסת "אהבת יוסף"

זהו בית הכנסת אשר הוקם על ידי שליחי בית חב"ד בעיר. בית חב"ד המפעיל שירותים עבור יהודים ברחבי העולם, פעיל גם בעיר פראג. בית חב"ד בעיר נוסד בשנת 1996. הוא אחראי על אין ספור אירועים לאורך השנה, בעיקר בסמוך לחגים ומועדים יהודיים בלוח השנה. במקום שלוש תפילות ביום עם מניין מובטח. המקום מזמין ביותר, לנוחיות המבקרים חדר המגיש שתייה חמה וקלה, לצד כיבוד קל. בנוסף לתפילות מתקיימים במקום דרך קבע שיעורי תורה ויהדות בניצוחם של תלמידי המקום. בית חב"ד כהרגלו מציע מקום ומזמין ביותר עבור כל יהודי באשר הוא. 

כתובת : הרובע היהודי. 

בית הכנסת ירושלים (בית כנסת היובל)

זהו לא רק בית הכנסת הצעיר ביותר בעיר, אלא נחשב על פי רבים לאחד המרשימים ביותר. בית הכנסת הוקם בשנת 1906 בסגנון הספרדי. הבנייה המיוחדת והעושר האומנותי והרכיטקטוני מזמנים אליו מאות אלפי מבקרים בכל שנה. המקום משמש כמוזיאון במהלך השבוע ובסופי שבוע לתפילה. התפילה איננה מתקיימת באולם התפילה המרכזי, אלא בבית המדרש הקטן בקומה הראשונה. לרוב תמצאו כאן יהודים מקומיים לצד תיירים. 

כתובת: Jeruzalemská 7

בית הכנסת היכל דוד

זהו בית הכנסת הפעיל והמודרני ביותר בפראג. זהו היחידי שהוקם בשנים האחרונות, תוך כדי רצון לתת מענה למבקרים היהודיים הרבים בעיר. בית הכנסת ממוקם בתוך מלון דוד – זהו מלון כשר. ניתן להתפלל במקום שלוש תפילות בימי חול, כמו גם כמובן בסופי השבוע. 

כתובת: רחוב היברנסקה 42.

שאלות נפוצות לגבי בתי הכנסת בפראג

זה משתנה. באילו המשמשים כמוזיאון או אתר היסטורי, כרוכה הכניסה בתשלום. אבל כאשר הביקור הוא לצורך תפילה אין צורך לשלם.

לחלוטין לא. אין חובה להיות אורח המלון בכדי להתפלל במקום.

לא. מומלץ עם זאת להתעדכן, מכיוון שחלק מבתי הכנסת אינם פעילים בכל ימות השנה.

בהחלט כן. מסיבות מובנות האבטחה בבתי כנסת בפראג קפדנית. היו מוכנים לכך.

במקרים רבים כן, יש לתאם זאת עם האחראים בבתי הכנסת עצמם.

רוצה לחזור למשהו ספציפי?

עזרה בתכנון טיול לפראג? השאירו פרטים 👇

חוויה בפראג מתחילה כאן